I det här testet går vi igenom olika köksfläktar och utser en testvinnare, ett budgetval, ett premiumval. Vi ger dessutom ytterligare två alternativ på köksfläktar som rankats högt i testet.
TitlI den här artikeln får du information om:
- Vilka som är de bästa och mest prisvärda köksfläkarna på marknaden idag
- Hur fläktarna hanterar fett
- Hur fläktarna tar hand om oönskade dofter
- Hur lätt fläkten är att hantera
- Vilka extra funktioner finns det hos köksfläkar, att välja bland
En köksfläkt har en huvuduppgift i hemmet, och det är att snabbt avlägsna matos från köket vid matlagning. Köksfläkten sitter ovanför för spisen för att kunna fånga upp oset. Den är alltid utrustad med ett filter som ska filtrera bort matfettet och i vissa fall även lukten.
Något som är viktigt att veta inför köpet är att det finns två olika fläktar som fungerar på olika sätt. Utblåsfläkten suger in luft från köket och blåser ut det utanför hemmet. Återcirkuleringsfläkten suger in luften, renar den på både lukt och fett, och skickar sedan tillbaka den i hemmet igen. Vissa fläktar kan ha båda funktionerna, bara ett kolfilter installeras som kan filtrera lukt. Fördelen med utblåsfläkten är att den arbetar tystare, däremot är återcirkuleringsfläkten mer energieffektiv eftersom den uppvärmda luften inomhus inte skickas ut.
Vi har samlat ihop fem fläktar som vi bedömer är de mest köpvärda. För att du lättare ska kunna orientera dig i valet av fläkt har vi tydligt utgått från några frågeställningar som besvaras i den här artikeln.
Testvinnare: Miele DA 6096 W 90cm
Ljudnivå: 40-66 dB
Intern motor: Ja
Kapacitet: 650 m3/h
Energiklass: B
Hastighetslägen: 3 st
Mått (BHD): 90 * 55 * 52 cm
Funktioner: Belysning, Intensive speed
Fördelar
- Fungerar både som utblåsfläkt och återcirkuleringsfläkt
- LED-lamporna ger bra belysning
- Filtret kan diskas i diskmaskin
- Snygg och stilren design
Den testvinnande köksfläkten DA 6096 W från Miele är en modern fläkt som ger ett snyggt, stilrent intryck. Den kan användas både som en utblåsfläkt och en återcirkuleringsfläkt vilket gör den ännu mer eftertraktad. Den har visat sig prestera bra på både utblås och återcirkulering. Önskas återcirkuleringsfunktionen är det bara att köpa till ett passande kolfiter till just den här modellen och så har du plötsligt en energieffektiv fläkt som håller varmluften kvar inomhus. Det här gör att du alltid har ren och fräsch luft i köket utan att slösa på den uppvärmda luften. Vilket i sin tur håller energikostnaderna nere och är ett smart val för den ekonomiskt medvetna.
Populär modell med bra belysning
Köksfläkten från Miele är en vägghängd fläkt som är av den mest populära typen just nu. Den hänger fritt på väggen och är därför mer flexibel och enklare att flytta runt. Den kan till exempel hängas ovanför en köksö och ändå passa in. Till fläkten medföljer ett fettfilter av rostfritt stål som tål att diskas i diskmaskin. Den har en vit glaspanel på varje sida vilket är att föredra framför mörkare färger eftersom fingeravtryck inte syns lika tydligt. Fläkten har även två LED-lampor inbyggda som mäter 4,5 Watt var. Det här gör att ljuset från fläkten är klart och lyser upp en stor yta över spisen.
Lyx och optimal funktion i ett
Mieles köksfläkt uppfyller många önskade funktioner och är överlägset bäst i test av de fläktarna som testades. I testerna visade det sig att den kan reducera matos med över 86%, vilket är väldigt bra då detta är en utmaning för många fläktar. Vi kunde också se att många av de kriterier som en bra fläkt ska uppfylla uppfylldes med råge. Den suger upp fett bra, reducerar ånga väldigt effektivt och är samtidigt tyst. För den som är ute efter optimal funktion är det här rätt val.
Bästa budgetval: Cylinda Slimline 60cm
Ljudnivå: 63 dB
Intern motor: Ja
Kapacitet: 370 m3/h
Energiklass: C
Hastighetslägen: 3 st
Mått (BHD): 60 * 20 * 27 cm
Funktioner: Belysning, Utdragbar
För- och nackdelar
- Lätt att använda
- Timern gör att du själv inte behöver komma ihåg att stänga av fläkten
- “Bra köp” enligt Råd & Rön
- Energiklass C innebär att den drar aningen mer elektricitet än alternativa fläktar
Köksfläkten från Cylinda är en så kallad ”underbyggd fläkt”, det vill säga att den är inbyggd i ett skåp och inte hänger fritt. Det här gör att man får extra förvaring bakom luckan till skåpet och det är alltid en fördel i lite mindre kök. Här kan man förvara matlådor, porslin, engångsartiklar eller skafferivaror. Fläkten gör effektivt det den ska och det till ett extremt bra pris, vilket också är varför vi utser den som vårt budgetval.
En tystgående återcirkulationsfläkt med timer
Cylinda Slimline är en återcirkulationsfläkt som trots det är väldigt tyst. Av våra andra kolfilterfläktar hamnar den i topp som tystast. Det går att vara i köket utan att störas av bruset i bakgrunden och att samlas i köket för en middag är inga problem. Ljuset i fläkten består av lysrör som är lätta att byta ut när det behövs, och de ger ett klart ljus över spisen för att underlätta matlagningen. Fläkten har även en timer vilket gör att den stänger av sig själv efter en viss tid. Man kan därför välja hur lång tid den ska vara igång och sedan stänger den av sig själv. Cylinda Slimline har tre hastigheter att välja mellan för att anpassa suget efter behov. Den är lätt att rengöra och går enkelt att torka av med trasa och lite rengöringsmedel. På fläkten sitter en del väl genomtänkta detaljer som underlättar hanteringen av fläkten.
Prisvärd köksfläkt
För den som är ute efter en fläkt som fungerar som en fläkt ska, utan några extra finesser, är det här det bästa alternativet. Den är lätt att hantera, väldigt användarvänlig och smälter in fint. Dock har den en lägre energiklass vilket gör att den drar mer energi och inte är så kostnadseffektiv. Den kan inte heller placeras var som helst, eftersom den sitter i ett skåp som hänger ihop med spisen. Att exempelvis sätta den över en köksö fungerar därför inte. Trots dessa nackdelar har Råd och Rön gett fläkten utmärkelsen ”bra köp”, vilket säger en hel del.
Bästa premiumval: Siemens LR97CAQ50 90cm
Ljudnivå: 56 dB
Intern motor: Ja
Kapacitet: 798 m3/h
Energiklass: A
Hastighetslägen: 3 st
Mått (BHD): 90 * 30 * 50 cm
Funktioner: Anpassad för kolfilter, Belysning, Filterindikator, Intensive speed, Kolfilter, Tvättbart filter
För- och nackdelar
- Snygg design
- Kan styras trådlöst
- Kapacitet att rena stora ytor
- Avancerad – kan vara en utmaning för den som har svårt för teknik
Köksfläkten från Siemens LR97CAQ50 är en doldis som är väl värd att titta närmre på. Den fungerar både som utblåsfläkt och som cirkuleringsfläkt, om man kompletterar med ett kolfilter. Den är enkel att koppla in och är väldigt användarvänlig. Bland konsumenterna är det här en klar favorit med många positiva omdömen.
Köksfläkten för större ytor
Köksfläkten fungerar väldigt bra när det kommer till att suga ut den tunga luften fylld av matos. Under matlagningen är det bara att sätta igång fläkten och den gör direkt det den ska göra, det vill säga renar luften och gör den lättare. Den fungerar utmärkt i större utrymmen eftersom den har kapaciteten att rena luften i större ytor. Köksfläkten har LED-belysning som lyser upp spisplattorna på ett optimalt sätt. På så sätt kan man lättare överblicka grytorna och stekpannorna under matlagning.
Takintegrerad köksfläkt av hög kvalité
Den snygga designen uppskattas av användarna. Den är svart och stilren, vilket gör den väldigt modern i 2000-talshemmet. När den är installerad märks den knappt med sin slimmade design. Köksfläkten är en takintegrerad köksfläkt, den kan alltså placeras över en köksö eller längs med en vägg. Med tanke på utseendet ser det nästan ut som en medveten del av inredningen. Perfekt för den som är villig att lägga en extra slant och älskar hög kvalité. Fläkten gör det den ska, och lite till. Som om inte det vore nog är även ljudnivån väldigt låg när fläkten är på högsta hastighet, endast 56 dB. Jämförelsevis brukar normal samtalston ligga på 60 dB. Perfekt när man vill samlas kring köksön, laga mat och umgås.
På köksfläkten finns det tre hastigheter att välja mellan. Man kan till och med ställa in suget på fläkten från kokplattan. Som om inte det vore nog styrs fläkten av trådlös uppkoppling. För att det ska fungera optimalt kan man ladda ner en app på telefonen och styra den därifrån, eller använda en fjärrkontroll. Fläkten meddelar även när det är dags att rengöra kolfiltret. För den tekniktokige är det här är den modernaste och smartaste fläkten just nu.
4: Siemens LC87KHM60 80cm
Ljudnivå: 67 dB
Intern motor: Ja
Kapacitet: 700 m3/h
Energiklass: B
Hastighetslägen: 4 st
Mått (BHD): 80 * 93 * 50 cm
Funktioner: Anpassad för kolfilter, Belysning, Digital display, Intensive speed, Tvättbart filter
För- och nackdelar
- Tidlös design
- Energieffektiv
- Filtret kan diskas i diskmaskin
- Endast vägghängd
Siemens LC87KHM60 är en snygg, väggmonterad fläkt med en vinklad design. Den monteras på väggen vilket gör att den inte tar så mycket plats, eftersom den smälter in med resten av skåpsluckorna och bara ser ut som en snygg inredningsdetalj.
En tyst köksfläkt med bra belysning
Siemens LC87KHM60 är både en utblåsfläkt och en återcirkuleringsfläkt vilket gör den lätt att anpassa efter behov och önskemål. Vill man använda den som en återcirkuleringsfläkt kan man köpa till ett CleanAir-kolfilter. Fläkten tillhör energiklass B och är därmed den näst mest energieffektiva varianten av fläktar. Den här fläkten har även en väldigt låg ljudnivå, vilket uppskattas av många konsumenter. Ljuset består av LED-belysning, som är väldigt effektivt och energisparande. Fläkten har tre hastigheter, och ett alternativ som är extremt kraftfullt för att snabbt avlägsna det värsta matoset på en gång. Väljer man den sistnämnda stänger den av sig själv automatiskt efter sex minuter och återgår till normal hastighet.
Smidigt att kunna diska filtret i maskin
Filtret till fläkten är av metall och går att maskindiskas när det blivit smutsigt. I flera kundrecensioner får den här köksfläkten från Siemens toppbetyg. Den tar effektivt bort matos och ånga och är samtidigt en snygg inredningsdetalj i köket. Den enda nackdelen med köksfläkten är att man är begränsad i sin placering. Det går endast att montera den på väggen, den kan alltså inte hänga fritt från taket över exempelvis en köksö.
5: Siemens LF97BCP50 90cm
Ljudnivå: 54-65 dB
Intern motor: Ja
Kapacitet: 690 m3/h
Energiklass: A
Hastighetslägen: 3 st
Mått (BHD): 90 * 74 * 60 cm
Funktioner:
Anpassad för kolfilter, Belysning, Digital display, Filterindikator, Intensive speed, Tvättbart filter
För- och nackdelar
- Mycket tyst
- Dimbara LED-lampor ger dig just det ljus du vill ha vid matlagningen
- Diska filtret i diskmaskin
- Knapparna på displayen saknar ljus
Köksfläkten från Siemensfungerar perfekt att hänga i taket då det är en frihängande fläkt. Med sin silvergrå design passar den in i vilket hem som helst, och i vilket nyrenoverat kök som helst. Med sina breda 90 cm undgår den ingen. Det finns även möjlighet att välja om man vill ha utblås eller återcirkulering. Precis som vid den tidigare varianten av Siemensfläkten, som placerade sig på en fjärde plats, går det utmärkt att köpa till ett ClenAir-kolfiter för att få återcirkuleringsfunktionen.
Intensivlägen och dimbara lampor
Fläkten tar effektivt bort matos och ånga genom en knapptryckning, men vill man det ska gå ännu snabbare kan man starta intensivläget för att suga ut den värsta ångan. Det finns tre hastigheter, och ytterligare två intensivlägen. Om man väljer att använda intensivläget ställer fläkten automatiskt om sig till normalläge efter 6 minuter. Den här fläkten jobbar snabbt och tyst vilket gör den behaglig att vistas kring när man lagar mat. Maximal ljudnivå är 65 dB. Belysningen består av LED-lampor; effektiva, snygga och energisparande. De är dessutom dimbara ifall ljuset blir för starkt när man står över spisen, eller om man vill sitta kring köksön och ändå ha ljuset igång utan att bländas.
Prisvärd och lättrengjord
Hela fläkten är lätt att rengöra och filtret som medföljer går utmärkt att diska i diskmaskin. Den här fläkten är tillverkad för att underlätta vardagen. Överlag får den här fläkten väldigt höga betyg bland kunderna. Priset är också en fördel, med tanke på vad fläkten presterar. Dessvärre är knapparna på displayen inte upplysta, vilket gör att det kan vara svårt att hitta rätt knapp om inte ljuset runt omkring är bra. Är resten av rummet inte särskilt upplyst kan det vara svårt att vet vilken knapp som startar och vilken som stoppar. Utöver det är fläkten lätt att hantera och bruksanvisningen är lätt att förstå.
Köpråd – att tänka på innan du köper ny köksfläkt
När man funderar på att köpa en ny köksfläkt finns det flera detaljer som man måste ha i åtanke. Man måste ställa sig några frågor för att komma fram till vad man egentligen söker och behöver. Det bästa är inte alltid att köpa den dyraste och tro att den är bäst. Ibland behövs inte en fjärrstyrd fläkt med intensivsug och toppdesign. Det kan räcka med en mer simpel variant, bara den gör det den ska och inte är allt för energikrävande. Så vad ska man egentligen tänka på?
Utblåsfläkt eller återcirkuleringsfläkt – vilken är bäst?
Det beror helt på hur din situation ser ut, och om det finns möjlighet att installera båda varianterna. Det krävs ett visst fläktsystem för att kunna installera de olika fläktarna och det är viktigt att kontrollera detta innan ett beslut fattas. En utblåsfläkt är tyst och mer effektiv, och förflyttar endast luften genom fläkten och ut. På så sätt blir köket snabbt fritt från matos och ånga. Återcirkuleringsfläkten är däremot mer energieffektiv eftersom inomhusluften sugs upp och filtreras, för att sedan skickas tillbaka in igen. Det här blir billigare i längden eftersom den gamla luften redan är uppvärmd när den kommer tillbaka. Dock behövs ett specifikt kolfilter som kostar en extra slant. Det här kan behöva bytas ofta, och om filtret kostar mycket är det värt att räkna på den kostnaden innan man bestämmer sig. I värsta fall kan filterkostanderna bli lika dyra under två år som själva fläkten. Återcirkuleringsfläkten kan däremot installeras mer fritt än utblåsfläkten.
Behöver jag alla extra funktioner?
Det här är en viktig fråga att ställa sig själv. Behöver jag tre hastigheter, med ytterligare två intensivfunktioner? Vill jag kunna styra fläkten via en app i telefonen? Behöver jag dimbara LED-lampor eller går det lika bra med vanliga lampor? Tänk över om det här är något du prioriterar när du väljer din nya köksfläkt. Om du väljer fläkten endast baserat på dessa funktioner kanske fläktens huvudfunktion glöms bort. Kontrollera noga att den först och främst effektivt avlägsnar matos och ånga, sedan kan övriga detaljer ses över.
Vilken ljudnivå bör fläkten ha?
Det här beror helt på var fläkten ska placeras och hur köket ser ut. Om det är ett litet kök som endast är till för matlagning och inte middagar kan det vara okej med en lite högre ljudnivå som inte är så störande. Om den däremot ska placeras över en köksö, eller om köket har en öppen planlösning och ligger intill exempelvis ett vardagsrum, då kan det vara extremt störande med en bullrig fläkt. Den kommer höras och störa de som befinner sig i närheten. Har man en middag i köket och fläkten är igång kan det vara besvärligt att hålla en konversation. Normal samtalston ligger på ca 60 dB, och de flesta fläktarna i testet ovan ligger också däromkring. Det kan vara värt att ha i åtanke hur förutsättningarna för köket ser ut och om man har tänkt umgås kring fläkten.
Vilken typ av montering bör fläkten ha?
En vägghängd fläkt hänger direkt ovanför spisen och passar bäst intill väggen. Den smälter in fint med skåpluckor och tar ingen extra plats. Frihängande fläktar kan hänga helt fritt från taket, och passar utmärkt ovanför en fristående köksö. De här två olika alternativen handlar om hur köket ser ut och var spisen är placerad. Vill man ha spisen på en köksö väljer man helt enkelt en frihängande fläkt, vill man ha en spis intill väggen väljer man istället en vägghängd fläkt. Båda fläktarna finns i moderna och stilrena varianter.
Hur mycket energi drar en köksfläkt?
Här är det viktigt att titta på vilken energimärkning fläkten har. Det finns olika klassificeringar som representerar hur lite energi den drar när den är igång. Märkningen består av bokstäver, där A+++ är den bästa, och D är den sämsta. Ju bättre energimärkning fläkten har, desto billigare blir elräkningen. Det här är bra både för plånboken och miljön. Se över detta noga ifall du funderar på att köpa en lite billigare fläkt som kanske egentligen är dyrare i drift än en fläkt för en lite dyrare peng. Ibland blir den billigaste fläkten den dyraste i längden.