Många lockas av en robotdammsugare för att få avlastning med städningen i hemmet. Robotdammsugaren fyller helt klart en funktion i det hushåll där medlemmarna lever ett hektiskt liv och inte kan eller vill lägga ned för mycket tid på städningen. Om du går i tankarna på att köpa en robotdammsugare är det dock viktigt att du läser på inför ditt köp så du får den robotdammsugare som bäst passar dina behov.
Vilka är de bästa robotdammsugarna på marknaden och vad behöver jag tänka på?
I den här artikeln får du information om:
- Utförlig genomgång av de robotdammsugare vi anser vara bäst på marknaden
- Identifierade fördelar och nackdelar med utvalda produkter
- Vi utser en testvinnare, bästa budgetval och bästa premiumval
- Köpråd med frågor och svar inför köpet av robotgräsklippare
Det kan vara skönt att istället för att dra omkring med den traditionella dammsugaren kunna få luta sig tillbaka och se jobbet göras av någon annan. Eller rent av välkomnas hem till en bostad som har städats medan du varit på jobbet.
Robotdammsugaren fyller helt klart en funktion förutom att det naturligtvis är fördelaktig även ur ett rent bekvämlighetsaspekt. Vi har gått igenom ett antal robotdammsugare och presenterar närmare de vi anser vara bäst ur olika perspektiv. Vi tipsar dig om en testvinnare, ett bästa budgetval och ett exklusivt premiumval. Utöver dessa tre har vi även valt att ta med ytterligare ett par som vi anser vara väldigt bra trots att de inte riktigt når upp till en pallplats. I slutet på artikeln svarar vi på några av de vanligaste konsumentfrågorna. Dessutom kommer vi med allmänna tips och råd som kan vara bra att känna till innan man köper en robotdammsugare.
Testvinnare – Roborock S5 Max
Behållarkapacitet: 0,46 L
Filter: Tvättbart
Sugeffekt: 2000 W
Röstassistent: Alexa, Google Assistant
Ljudnivå: 60,0 DB
Drifttid: 150 min
Laddningstid: 360 min
Mått (H,B,D): 98 mm, 353 mm, 353 mm
Vikt: 3,5 kg
Egenskaper: Appstyrning, Fjärrkontroll, Kartläggning, Laddningsbar, Moppfunktion, Påslös
- Stoppas inte av trösklar eller tjocka mattor
- Styrs enkelt via app i telefonen
- Går att justera sugkraften och därmed ljudnivån
- Kombinerar både dammsugning och moppning
- Missar en del i dammupptagningen i samband med att den rör sig över trösklar
Städresultatet i kombination med användarvänligheten är det vinnande konceptet för Roborock S5 Max.
Användarvänlig och kraftfull sugförmåga
Roborock S5 Max är uppföljaren till dess föregångare Roborock S5. En del skillnader dem emellan är marginella medan andra är desto större. Uppgraderingarna tar sig uttryck framför allt i städresultatet och prestandan. Roborock S5 Max klarar utan problem att bemästra trösklar och den låga höjden gör att den även kan städa under soffor och andra möbler. Dess sugkraft är bra, till och med bland de bättre bland robotdammsugare generellt, men inte heller unik jämfört med andra robotdammsugare i samma prisklasser.
Utan tvekan är det faktum att Roborock S5 Max är så lätt att använda en stor anledning till att den kvalificerar sig som testvinnare. En av de bästa inställningarna är att du, via tillhörande app i telefonen, får se en karta och en överblick över ditt hem där roboten ska städa. Du kan då samtidigt beordra robotdammsugaren att ta sig till just en särskild plats där du vill att den ska städa just nu. Via appen kan du också registrera så kallade “no go-zoner” dit dammsugaren inte får ta sig samt justera sugkraften.
Kombinerar mopp och dammsugning
Ljudnivån på Roborock S5 Max är fullt godkänd. Med sina 60 decibel är den ganska genomsnittlig bland robotdammsugare från samma prishylla. Däremot har du dock möjlighet att påverka ljudnivån själv med tanke på att du kan justera sugkraften. Det är i övrigt en väldigt nätt robotdammsugare med sina 3,5 kilo. Totalt har den en kapacitet att arbeta upp till 180 minuter på ett fullt batteri, vilket åstadkoms på 360 minuter i laddstationen.
Den kanske bästa funktionen med Roborock S5 Max är dock att den utöver att dammsuga även kan fungera som mopp. Även om de värsta fläckarna ibland är övermäktiga är kombinationen av dammsugning och moppning förvånansvärt framgångsrik. Det finns en vattentank på roboten som när den är fylld räcker till drygt fem städomgångar för en bostad på 60-80 kvadratmeter.
Bästa Budgetval – Cleanmate S850
Behållarkapacitet: 0,5 L
Filter: Hepa filter
Sugeffekt: –
Röstassistent: –
Ljudnivå: 60,0 DB
Drifttid: 100 min
Laddningstid: 240-300 min
Mått (H,B,D): 85mm, 340mm, 340mm
Vikt: 3,0 kg
Egenskaper: Batteridriven, Fjärrkontroll, Laddningsbar, Moppfunktion, RoHS Certfierad
- Praktisk storlek som inte tar för mycket plats
- Moppfunktion är inkluderad i roboten
- Kan städa på alla typer av golv
- Mycket lätt att installera och använda
- Saknar möjlighet till kontroll via telefon och klarar inte högre trösklar
Cleanmate S850 ska inte låta sig luras av att den tillhör en lägre priskategori än sina konkurrenter. Det här är en billigare robotdammsugare med flera egenskaper som du annars enbart hittar bland dyrare alternativ. Det solklara valet bland robotdammsugarnas budgetprodukter.
Tystgående och självständig dammsugare
På många sätt har du flera premiumegenskaper i detta budgetval bland robotdammsugare. Bland annat är den till och med lägre än testvinnaren på höjden, vilket gör att det inte är någon match att ta sig under soffor, hyllor och andra möbler med lågt avstånd till golvet. Med sina tre kilo är det en lätt och smidig robotdammsugare och den har en arbetskapacitet på 100 minuter över en arbetsyta upp till 140 kvadratmeter. Däremot har den något svårare för trösklar. Nivåskillnader på upp till 1,5 centimeter är vad den klarar av ta sig över.
Ljudnivån ligger på 60 decibel och precis som testvinnaren har den även en inbyggd moppfunktion för att våttorka golvet. Smart nog känner den även igen vilket underlag den kör på, till exempel trägolv eller mattor, och anpassar automatiskt sitt rengöringsprogram utifrån just underlaget. Det är överlag en väldigt självständig produkt som är mycket enkel att installera, även för nybörjare.
Kan städa medan du jobbar
En mycket praktisk funktion är i övrigt timern. Den innebär att du på förhand kan ställa in vilka tider som du vill att dammsugaren ska arbeta och den aktiveras automatiskt vid dessa klockslag. Med andra ord kan du ställa in att låta robotdammsugaren gå igång och dammsuga medan du är på jobbet, för att därefter komma hem till en nystädad bostad efteråt. När den har arbetat färdigt tar den sig automatiskt tillbaka till laddstationen om du inte avbryter den innan dess för manuell laddning.
Nackdelen är förstås att du inte kan manövrera robotdammsugaren via din telefon. Det finns ingen app som ingår till produkten. Cleanmate 850 tar dock igen det med sin enkla installation och användning, inte minst genom den digitala displayen som är mycket tacksam att använda sig av. Programmera roboten via just displayen och låt den därefter jobba utifrån sitt fyrstegsprogram som gör rent hus i din bostad.
Bästa premiumval – iRobot Roomba i7150
Behållarkapacitet: 0,4 L
Filter: –
Sugeffekt: –
Röstassistent: Alexa, Google Assistant
Ljudnivå: 60 dB
Drifttid: 75 min
Laddningstid: 120 min
Mått (H,B,D): 92 mm, 339 mm, 339 mm
Vikt: 5,2 kg
Egenskaper: Stöd för virtuella väggar, Kartläggning, Timer, HEPA filter, Trappsensor, Schemaläggning, Indikering för tömning, Appstyrning, Påslös
- Har lång drifttid i dammsugningen (75 minuter)
- Har i förhållande till drifttiden även kort uppladdningstid
- Enkel att styra via app
- Jobbar självständigt under lång period
- Går inte att blockera särskilda områden för städning
Det bästa premiumvalet vi anser att du kan göra bland robotdammsugare är den intelligenta och kraftfulla iRobot Roomba i7150. Enligt robotvacuum-info.com, som har stått för testningen av produkten, levererar den bättre resultat än många av sina konkurrenter när det kommer till att fånga upp hår och damm från mattor.
Exklusiv navigationsförmåga
Det som först slår en när man packar upp denna robotdammsugare från iRobot Roomba är att det är en något tyngre variant. Den väger fem kilo vilket gör den något mer bastant än alternativen, samtidigt vittnar det också om en kraftfull sugförmåga och en hög kapacitet i behållaren (0,4 liter). Det är utan tvekan vår listas mest exklusiva produkt med bland annat sin timer och wi-fi-uppkoppling.
Navigationsförmågan hos i7150 påstås vara bland de bästa i sitt slag. Om batteriet skulle ta slut mitt i städningen letar den själv tillbaka till laddstationen och tar vid precis på det ställe där den slutade när den åter laddat klart. Även appen sägs vara i en klass för sig. Förutom sedvanliga funktioner som att ställa in var och när roboten ska städa kan du även identifiera delar av robotdammsugaren som gått sönder och eventuellt måste bytas ut. Felsökningarna går med andra ord snabbare än någonsin.
Kan lämnas obevakad i två månader
Arbetstiden uppgår till 75 minuter för iRobot Roomba i7150, vilket är jämförelsevis en relativt lång drifttid. Samtidigt är också motsvarande uppladdningstid bland de snabbare, vilket såklart är positivt. På 180 minuter är batteriet fulladdat och din iRobot Roomba redo att ge sig ut på golvet igen och fortsätta städa.
Det är sammanfattningsvis kombinationen av den höga navigationsförmågan, användarvänligheten och sugkraften som gör iRobot Roomba i7150 till en premiumprodukt värd namnet. Om du även köper till en så kallad “CleanBase” tömmer dessutom robotdammsugaren sig själv. Tester har visat att du teoretiskt sett kan lämna iRobot Roomba i7150 obevakad i upp till två månader. På egen hand tar den under så lång period hand om städning, laddning och tömning innan CleanBase-påsen måste bytas ut. Det vittnar en hel del om vilken arbetsbörda roboten lyfter från dina axlar när det kommer till städningen.
Neato Botvac D7 Connected
Behållarkapacitet: 0,7 L
Filter: Ultrapresterande HEPA-filter
Sugeffekt: –
Röstassistent: Alexa, Google Assistant
Ljudnivå: 69,0 DB
Drifttid: 120 min
Laddningstid: 150 min
Mått (H,B,D): 100 mm, 336 mm, 319 mm
Vikt: 3,4 kg
Egenskaper: Appstyrning, Batteridriven, Fjärrkontroll, Fläckrengöring, Kantrengöring, Kartläggning, Laddningsbar, Schemaläggning, Trappsensor
- Stark kraft i sugförmågan
- Lasertekniken bidrar till god precision i städningen
- Klarar av alla typer av golv
- Lång drifttid och förhållandevis snabb uppladdning
- Ljudnivån på Turbo-läget uppgår till hela 69 decibel
Det här är en så kallad flaggskeppsmodell bland Neatos robotdammsugare. Det är en av de större modellerna, vilket innebär att den har svårt att komma in under soffor. Samtidigt är dammbehållaren ovanligt stor och både Råd & Rön och Taenk hyllar dess grundläggande dammsugningsförmåga.
Laserteknologi bidrar till effektiv städning
Det som gör att Botvac D7 Connected ofta agerar frontfigur för Neato är att det är en mycket kraftfull robotdammsugare. Det mest unika med just den här produkten är att den använder laserteknologi för att scanna av ytorna, planera städningen och ge sig själv förutsättningar att göra rent. Tekniken kallas för LaserSmart och bidrar till en ökad precision i dammsugningen, vilket också Råd & Rön menar ger stor effekt. I dammsugningsförmåga ger Råd & Rön roboten betyget 7 av 10.
Positivt med Neato Botvac D7 Connected är annars användarvänligheten och i synnerhet valmöjligheterna. Roboten har nämligen två olika rengöringslägen: Eco och Turbo. Det förstnämnda innebär ett mer tystgående alternativ som också kräver lägre energi. Har du mer bråttom med din städning rekommenderas dock Turbo-läget som är en mer kraftfull variant. Oavsett vilket rengöringsläge du använder är det dock tryggt att veta att båda fungerar på samtliga golvtyper, vilket inkluderar mattor.
Ny teknik gör ett noggrant jobb
Ytterligare en användbar teknik i Neato Botvac D7 Connected är SpinFlow-tekniken. Kort sagt bidrar den till ett mer noggrant utfört jobb med städningen. Tekniken har möjliggjorts genom att det installerats en starkare sugeffekt än i tidigare modeller, vilken tillsammans med de nyttiga precisionsborstarna leder till att städa på djupet. Inte minst när du ska rengöra mattor är det en mycket tacksam teknik att ha i robotdammsugaren.
Övriga funktioner består bland annat i möjlighet till att styra roboten via app och automatisk laddning. Många recensioner menar dock att det kan spela roll var du placerar själva laddstationen. Var noga med att sätta den på ett ställe som är lättillgängligt för dammsugaren att komma fram till. Då ger du den samtidigt också bättre förutsättningar att skanna din bostad och navigera sig fram och tillbaka. Neato Botvac D7 Connected kan städa i 120 minuter på 140 kvadratmeter och behöver därefter 150 minuter på sig att ladda upp batteriet igen.
Roborock S6
Behållarkapacitet: 0,48 L
Filter: Ultra Performance Filter
Sugeffekt: 2000 W
Röstassistent: –
Ljudnivå: 58,0 DB
Drifttid: 150 min
Laddningstid: 180-240 min
Mått (H,B,D): 93 mm, 350 mm, 350 mm
Vikt: 3,5 kg
Egenskaper: Appstyrning, Fjärrkontroll, Kartläggning, Laddningsbar, Schemaläggning, Trappsensor, Virtuell väggfunktion
- Mycket låg ljudvolym: 58 decibel
- Möjlighet till virtuella barriärer och no go-zoner
- Avancerat sensorsystem och moppfunktion
- Går att styra med rösten via din Alexa
- Lite problem med att göra rent i hörnen
Roborock S6 är en produkt i samma serie som testvinnaren. Den här robotdammsugaren är i allra högsta grad konkurrenskraftig och ett bra alternativ till övriga produkter. Taenk ger den ganska lika goda omdömen som Roborock S5 Max, men har en något sämre sugförmåga än sin testivinnande motsvarighet.
Låg ljudnivå och perfekt för husdjur
Positivt är att Roborock S6 precis som många andra dammsugare i serien går att koppla upp till din telefon via en app. I appen kan du dessutom rita upp virtuella barriärer eller hela utrymmen för var du inte vill att robotdammsugaren ska röra sig. Dessa områden kan vara allt mellan så lite som 40 centimeter ända upp till tio meter. Ytterst fördelaktigt är även ljudvolymen som är nere på så lågt som behagliga 58 decibel, vilket är lägre än den Roborock-modell vi utsåg till testvinnare.
Även om dock S6:ans sugförmåga enligt Taenk är något sämre än testvinnarens motsvarighet innebär det inte på något sätt att den är svag. Sugkraften är så stark att den skulle kunna lyfta upp ett AA-batteri. Sådant som damm, smuts och hår på både golv och mattor är därmed ingen match för Roborock S6. Fläkten på dammsugaren snurrar 1 500 varv per minut och är en stor del av förklaringen till varför sugkraften är så framgångsrik.
Kör inte ned för trappan
Det mest exklusiva i Roborock S6 består emellertid i det avancerade sensorsystemet. Roborock S6 använder bland annat accelerometer, vägmätare, kompass och kantsenseorer för att ge dammsugaren förutsättningar att känna av sin omgivning och orientera sig. Den snurrar 360° utan problem och navigeringen gör att den inte kör ner för trappor, fastnar eller kör på dina ömtåliga möbler.
Med en robotdammsugare i Roborock S6:s prisklass förväntar man sig att det även ska ingå en moppfunktion, och det är en förväntan som går i uppfyllelse. Du bestämmer själv hur mycket vatten du vill ska användas i moppningen och kan dessutom kombinera funktionen samtidigt som den dammsuger. Spännande är också minst sagt funktionen att du indirekt kan styra Roborock S6 med rösten eftersom det är möjligt att ansluta den till din Alexa. Totalt har roboten en drifttid på tre timmar innan den behöver ladda upp sitt batteri.
Köpråd
Det är fullt förståelig att du vill göra livet enklare med hjälp av en robotdammsugare. Innan du bestämmer dig för vilken produkt du vill berika ditt liv med rekommenderar vi att du läser våra köpråd. Här får du nämligen svar på flera av de frågor som lätt uppstår när du tänkt köpa en robotdammsugare.
Vad är robotdammsugarens största skillnader jämfört med en vanlig dammsugare?
Förutom att du inte själv behöver driva dammsugaren finns det flera andra grundläggande skillnader i konstruktionen. På robotdammsugaren finns det borstar på dess undersida som arbetar med att samla ihop dammet och sedan suga upp det. Den stora skillnaden är att robotdammsugaren inte har det vakuum i munstycket som finns på en vanlig dammsugare, vilket naturligtvis också har mindre effekt på själva dammsugningen. Att robotdammsugaren är batteridriven är också en faktor till varför de inte är lika kraftfulla som vanliga dammsugare.
Kan robotdammsugaren helt och hållet ersätta en vanlig dammsugare?
Det tråkiga svaret är nej, just med anledning att robotdammsugaren helt enkelt inte är lika kraftfull som en vanlig dammsugare i upptagningsförmågan. Robotdammsugaren gör dock ett generellt gott arbete med att hålla rent ur ett ytligt perspektiv, ungefär på samma sätt som en sopborste eller handdammsugare. Dessutom bidrar robotdammsugaren förstås helt klart till en renare vardag och att den djupare, manuella rengöringen blir betydligt lättare.
Vilken typ av golv ska du framför allt dammsuga?
Olika robotdammsugare fungerar olika bra beroende på vilket underlag de arbetar mot. Även om de flesta är multifunktionella kan ett lägre pris på produkten ofta vara en indikation på att just förmågan att göra rent på mattor är bristfällig. Har du många mattor du vill dammsuga bör du satsa på en produkt med kraftigare sugförmåga.
Vilken är den största fördelen med robotdammsugare?
Den mest uppenbara fördelen med robotdammsugare är förstås att du kan skapa en ytstädning i ditt hem med minimal ansträngning. Robotdammsugaren är självständig och lär sig var den ska och inte ska städa. Den håller kontinuerligt din bostad ren från större smuts-, hår- eller dammsamlingar och bidrar till intrycket av en renare golvyta.
Kan robotdammsugaren vara igång när jag inte är hemma?
En av de bästa egenskaperna med robotdammsugare är just faktorn att de kan arbeta medan du är någon annanstans. Ställer du exempelvis in den att dammsuga medan du är på jobbet kan du komma hem till en välstädad bostad. Många tycker att just faktorn att ditt hem kan städas medan du inte är hemma är den viktigaste när de beslutar sig för att skaffa robotdammsugare.
Hur mycket plats tar en robotdammsugare?
Robotdammsugarna kan skilja sig åt när det gäller både storlek och vikt. Ett vanligt standardmått ligger dock på ungefär 30 centimeter i bredd och mellan 9-10 centimeter på höjden. Poängen är ju att de ska vara ganska låga för att kunna städa under soffor och andra möbler. När det gäller vikten bör du räkna med strax över tre kilo. Plats tar även den laddstation dit robotdammsugaren tar sig för att ladda upp batteriet.
Kan en robotdammsugare förflytta sig mellan rum?
Rent navigationsmässigt finns det ingenting som hindrar en robotdammsugare från att fortsätta städa från ett rum till ett annat. Det kan du ställa in i robotens städschema. Däremot kan trösklar mellan dina rum vara en faktor som gör det svårt för dammsugaren att förflytta sig. Har du höga trösklar bör du läsa noga bland robotdammsugarnas specifikationer för att försäkra dig om att dammsugaren kan ta sig runt just hemma hos dig. För dig som bor i en bostad med fler än en våning kommer du behöva flytta på robotdammsugaren själv mellan våningarna – om du inte skaffar fler än en vill säga.
Vad gör jag om jag vill skydda ett särskilt område?
Många modeller har funktionen att du kan ställa in robotdammsugarens städschema så att du skyddar särskilda områden där du inte vill att den ska röra sig. Det kallas ofta “virtuella barriärer” eller “no go-zoner” och är fördelaktigt om du vill undvika att dammsugaren kolliderar med ömtåliga möbler, vaser eller andra känsliga områden.
Är det viktigt att kunna styra robotdammsugaren via telefonen?
Att kunna styra sin robotdammsugare från en app på telefonen påverkar inte själva städresultatet och är heller inte nödvändigt för att få dammsugaren i bruk. Däremot kan det med råge öka bekvämligheten och upplevelsen av din produkt. Det är ofta via appen som du enklast överblickar navigationssystemet och ställer in var och när du vill att roboten ska städa. Många produkter har också funktionen att eventuella felmeddelanden skickas till din telefon, vilket kan vara tryggt om det skulle uppstå problem.