Behöver du köpa en ny varmvattenberedare men är osäker på hur utbudet ser ut idag? Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dig.
En varmvattenberedare är en investering som ska hålla under många år så det är viktigt att det blir rätt från början. Beroende på hur din situation ser ut vad gäller hushållets storlek, dusch- och badvanor, mm så ser också lösningen olika ut. I denna artikel går vi igenom bra varmvattenberedare för både det stora huset och den mindre sommarstugan.
I den här artikeln får du information om:
- Vilken varmvattenberedare som är vår testvinnare, budgetval och premiumval
- Vilken kapacitet och funktion har olika beredare
- Vad du bör tänka på när du väljer modell
- Vilket underhåll och service som behövs samt vilka garantier som gäller
Testvinnare: Nibe Compact-E 300
Volym: 300 liter
Vikt: 117 kg
Korrosionsskydd: Emalj
Stöd för 3-fas: Ja
Effekt vid 230V: 1 kW
Effekt vid 400 V: 3 kW
- Klarar ett stort familjehushåll
- Kvalitet med goda tekniska testresultat
- Genomtänkt utförande och design
- Enkel att montera
Varmvattenberedarens volym och kapacitet
Denna beredare har specifikationer som gör att du kan känna dig trygg. Volymen är tilltagen så att du kan vara säker på att alltid ha tillräckligt med varmt vatten. Installerad effekt gör att vattnet snabbt värms upp. Om familjemedlemmar duschar ofta och länge eller till och med tar ett bad så finns det ändå varmvatten kvar för disk och tvätt.
Utförande
Beredaren har ett materialval du kan lita på. Den står på en rejäl fot. Alla beredare måste ha ett skydd mot rost. För denna beredare har du att välja mellan emalj, koppar eller rostfritt stål. Emalj är ett bra val om man har egen brunn med lite för högt pH-värde, dvs. om vattnet tenderar att vara basiskt. Om du har bräckt vatten blir det heller inget problem.
Beredaren har en isolering som är miljövänlig och som ger bra värmeisolering med låg energiförlust. Det är ju inte så ekonomiskt att värma upp vatten som sedan förlorar sin värme okontrollerat och på fel ställe i bostaden.
Energimyndigheten har testat ett flertal elvarmvattenberedare i samma volymklass som NIBE Compact. När det gällde medeltemperatur på vattnet låg NIBE Compact högst av de testade beredarna i klassen 200 liter. Beredaren levereras med en komplett uppsättning ventiler inklusive säkerhetsventil och avtappningsfunktion. Det uppges ofta att rörmokare föredrar att installera denna modell, sannolikt för att den är lätt att montera.
Installation, garanti, design och pris
Installationen bör göras av professionella händer för att dess garanti på tre år ska gälla. Beredaren har ett diskret utförande, vilket gör att den smälter in i princip överallt. Alla rör under beredaren kan döljas, vilket är en nog så viktig detalj för att du skall kunna hålla rent och snyggt.
Bästa budgetval: NEMI Varmvattenberedare V-150L
Volym: 150 liter
Vikt: 37 kg
Korrosionsskydd: Emalj
Stöd för 3-fas: Nej
Effekt vid 230V: 2 kW
- Passar det något mindre hushållet
- Enkelt utförande
- Något lägre kapacitet
Volym och kapacitet
Detta är en beredare som passar bäst till en mindre familj eller i fritidshuset. Ändå klarar den fyra till fem kortare duschar eller en lite längre dusch på ca. 15 min. Installerad effekt räcker också för att snabbt därefter få fram nytt varmvatten.
Utförande
Denna väggmodell värms upp med en elpatron. Stickpropp och anslutningskabel medföljer och det finns självklart även en säkerhetsventil. Vattenbehållaren är tillverkad i robusta material och du får ett bra skydd mot rostbildning. Kärlet möter dessutom alla bestämmelser vad gäller tryckkärl. En komplett armatursats finns som tillval och i den inkluderas blandningsventil och avstängningsventil. Detta rekommenderas för att du skall få en enkel men korrekt installation. Blandningsventilen är till för att blanda det kalla och varma vattnet till en lagom temperatur. Detta ger dig samtidigt ett skållningsskydd. Skulle du inte ha det riskerar du brännskador med temperaturer upp emot 65 grader. Avstängningsventilen gör att beredarens innehåll kan separeras från inkommande vatten om du behöver byta ut något i köket eller badrummet. Avtappningsventilen gör det enkelt att tömma beredaren inför exempelvis en vintersäsong i sommarstugan.
Installation, garanti, design och pris
Garanti lämnas för två år när den installeras av professionella VVS-arbetare och elektriker. Den vita beredarens design är rund och har en diameter på knappt 0,5 meter samt en höjd på 1,3 meter. Det innebär att den inte tar upp så stor plats i mindre hus, utan enkelt smälter in i exempelvis badrummet eller köket.
Bästa premiumval: Nibe Compact-R 300
Volym: 275 liter
Vikt: 87 kg
Korrosionsskydd: Rostfritt stål
Stöd för 3-fas: Ja
Effekt vid 230V: 1 kW
Effekt vid 400 V: 3 kW
- Passar de flesta hushåll
- Låga energiförluster
- Hög maximal temperatur
- Olika effektalternativ
Volym och kapacitet
Här har du en elektrisk varmvattenberedare med specifikationer som du kommer att gilla. Beredarens volym är bra tilltagen. Installerad effekt gör att vattnet värms upp snabbt. Du och din familj kan således duscha ofta och länge.
Utförande
Beredarens vattenmagasin består av material som är väl utprovade och som du kan lita på. Det är material som rostfritt stål med korrosionsskydd av koppar eller emalj. Den har också miljövänlig isolering som ger bästa värmeisolering. Har du kalkhaltigt vatten? Då kan modellen ytterligare kompletteras. Tryckkärlet har självklart en hållfasthet så att myndigheternas krav uppfylls.
Varmvattenberedaren levereras med en komplett fabriksmonterad ventilutrustning. Vid leverans är beredarens termostat inställd på en varmvattentemperatur på cirka 60 grader C, men en annan temperatur kan självklart ställas in om man vill ändra detta. I genomförda tester har denna modell visat sig ge varmast vatten och vara effektiv. Alltså, låg energiförlust och bra ekonomi.
Installation, garanti, design och pris
Denna modell får endast installeras stående. Ställbara fötter finns som gör att beredaren kan riktas upp. Foten är också tilltagen för att möjliggöra dold montering. Be om professionell hjälp med rörinstallation och installation av el. Service skall även den ske under överinseende av behörig elektriker. Garantitiden är då tre år. Varmvattenberedaren finns i den neutrala färgen vit som passar in i princip överallt.
Metro Therm Modul 300 E
Volym: 300 liter
Vikt: 122 kg
Korrosionsskydd: Emalj
Stöd för 3-fas: Ja
Effekt vid 230V: 1 kW
Effekt vid 400 V: 3 kW
- Klarar stor familj
- Enkel att installera
- Låg energiförlust
- Korrosionsskydd endast i emalj
Volym och kapacitet
Detta är ytterligare en varmvattenberedare med specifikationer som passar den lite större familjen. Denna kan fungera på ett bekvämt sätt för upp till 6 personer. Den har en stor tankvolym och två effektklasser som säkrar ditt omedelbara behov av varmvatten för dusch, bad, tvätt och disk.
Utförande
Tanken är invändigt emaljerad och har en hållfasthet som klarar inre tryck. Emaljeringen gör dessutom att den inre ytan inte beläggs med bakterier eller kalk. Vilket typ av vatten har du? Beredaren klarar alla vattenkvaliteter som salt, sött och bräckt vatten. Värmeelementen består av värmeslinga i kombination med en skyddstub och får dessutom aldrig någon direktkontakt med vattnet. Detta gör att beredaren inte behöver tömmas på vatten vid servicearbete. Konstruktionen möjliggör också för en tekniker att öppna upp värmaren för inspektion och service. Beredaren levereras med komplett armatursats.
Installation, garanti, design och pris
Vid installation krävs en fackman och behörig elinstallatör. Tillverkaren lämnar två års garanti, plus ytterligare två år på tryckkärlet. Garantin gäller endast om installations- och skötselanvisningar har följts samt endast för installation i Sverige. Varmvattenberedaren monteras stående och färgen är vit. Bredd och djup är 0,6 meter och höjden knappt 2 meter.
Nibe Eminent-R 100
Volym: 100 liter
Vikt: 31 kg
Korrosionsskydd: Rostfritt stål
Stöd för 3-fas: Ja
Effekt vid 230V: 1 kW
Effekt vid 400 V: 3 kW
- Utmärkt för ett mindre hus eller en stuga
- Kan placeras stående eller liggande
- Låg värmeförlust
- Begränsad kapacitet
Volym och kapacitet
Har du fritidshus eller sommarstuga och behöver varmvattenberedare? Denna beredare har specifikationer som säkert passar dig. Du får varmvatten som räcker för flera sköna duschar, men också till tvätt och disk. Den tar dessutom liten plats.
Utförande
Denna modell passar för olika typer av vatten och beredaren finns med olika material med bra rostskydd. Modellen levereras med komplett ventilutrustning Tryckkärlet är konstruerat med höga kvalitetskrav och med bästa hållfasthet. God isolering i miljövänligt material. Beredaren är har sladd och stickpropp för enkel anslutning med två alternativ som ger olika effekt. Ju högre effekt desto snabbare värms vattnet upp.
Installation, garanti, design och pris
Beredaren skall placeras i ett rum med befintlig golvbrunn. Denna modell kan installeras hängande med konsoler som följer med leveransen eller liggande. Liksom andra varmvattenberedare skall installation göras av behörig personal av säkerhetsskäl och för att garantitiden på tre år ska gälla. Beredarens design är tilltalande och kan placeras flexibelt.
Köpråd – att tänka på när du köper en varmvattenberedare
Varför installera en varmvattenberedare?
Om du bor i villa eller fritidshus behöver du naturligtvis en varmvattenberedare. I det moderna samhället känns omedelbar tillgång till varmt vatten för dusch, bad och tvätt som ett måste. Vi vet alla vilken kris som uppstår om elen plötsligt försvinner. Det är lika illa om varmvattnet plötsligt uteblir. Det kan bero på att elen försvann under en längre tid eller att beredaren har slutat fungera helt och hållet på grund av att den rostat sönder eller av något annat skäl. I sammanhanget kan det vara på sin plats att redovisa funktionen av en separat förrådsberedare eller elvarmvattenberedare.
En förrådsberedare som endast värmer vatten med direktverkande el är ett måste, om man exempelvis har en luft-luftvärmepump eller direktverkande el. Samtidigt finns det många som väljer att ha en enklare frånluftsvärmepump eller luft-vattenvärmepump just för att klara tappvarmvattnet och eventuellt golvvärme i exempelvis ett badrum.
Vattnet i elvarmvattenberedaren värms med hjälp av en inbyggd elpatron eller sköldar som är placerades på utsidan av beredaren. Sköldar på utsidan är ett bra val om vattnet är surt eller kalkrikt. Energimyndigheten har utfört ett test av olika elvarmvattenberedare, som publicerades 2014. Med hjälp av testet hittar du enkelt en elvarmvattenberedare som passar dig.
Vilka krav har vi på en varmvattenberedare?
Avgörande är självfallet vilken konsumtion av varmvatten som hushållet har. Detta styrs av faktorer som familjens storlek och vanor. Tar man långa duschar eller badar man till och med i badkar, då riskerar man att varmvattnet tar slut om man har en för liten varmvattenberedare. Installerade duschmunstycken och kranar kan också påverka förbrukningen. Det är normalt inte svårt att beräkna varmvattenbehovet. En vanlig familj brukar klara sig med en förrådsberedare på 200 liter. Mängden tappvarmvatten man får ut i kranarna är större än mängden i varmvattenberedaren i och med att vattnet blandas ut med kallt vatten. Mängden tappvarmvatten man får ut kan därför också regleras något med vilken temperatur man har i tanken. Genom att höja temperaturen i tanken, får du ut mer vatten med önskad temperatur. Minskar du temperaturen under 60°C ökar dock risken för legionella bakterier, vilket man vill undvika.
En varmvattenberedare skall givetvis inte korrodera. De olika tillverkarna har sett till att beredarna är behandlade på olika sätt så att de kan klara olika vattenkvaliteter. Om man inte själv har klart för sig den lokala vattenkvaliteten, då kan med all säkerhet en tilltänkt leverantör lämna besked om detta. Har du egen brunn får du kanske göra en extra koll. Som redovisats i denna artikel finns fabrikat som klarar vatten som är sött, salt eller bräckt. Detsamma gäller om vattnet har hög kalkhalt. Beredaren måste också vara behandlad så att den inte uppmuntrar till en tillväxt av bakterier.
Vilka funktioner skall varmvattenberedaren ha?
Funktionerna måste anpassas till husets förutsättningar och behov. Den kanske vanligaste funktionen hos en varmvattenberedare, är att den har en inbyggd elpatron. Denna värmer helt enkelt upp vatten med hjälp av el och detta är den vanligaste värmekällan i svenska varmvattenberedare. Liksom varmvattenberedarna tillverkar elpatroner i olika material för att förhindra korrosion. Det är viktigt att dessa är kompatibla. Man ska exempelvis inte ha en rostfri elpatron i en tank av koppar. Det är också viktigt att komma ihåg att elpatronen måste anpassas till aktuell vattenkvalitet. Det finns en rad faktorer som påverkar vattenkvaliteten:
- pH-värde
- Hårdhet (mängd kalk och magnesium)
- Kloridhalt
- Ledningsförmåga
- Mängd kolsyra, järn eller mangan
I detta sammanhang vill vi endast påpeka att det är viktigt att ta hänsyn till vattenkvalitet vid val av varmvattenberedare. Har du kommunalt vatten kan du ringa det kommunala vattenverket. Har du egen brunn skall du låta göra en egen vattenanalys. Vatten från egen brunn kan ibland vara extremt.
I emaljerade varmvattenberedare skall man ha en så kallad offeranod. Offeranoder är tillverkade i en metall som lättare korroderar än själva varmvattenberedaren. På så vis offrar sig anoden för resten av varmvattenberedaren och tar på sig den kemiska reaktionen. Kolla detta när du väljer varmvattenberedare, annars rostar det på fel ställe.
Din beredare skall ha skydd mot legionella. Denna bakterie kan ge legionärssjukan och den trivs i ljummet vatten. Det är därför viktigt att varmvattenberedaren håller en tillräckligt hög temperatur (60°C). Vissa varmvattenberedare har ett speciellt skydd mot legionella, annars kan man skydda sig genom att helt enkelt ställa in rätt temperatur.
En säkerhetsventil skall skydda din varmvattenberedare från för högt tryck. Varmt vatten tar större utrymme än kallt vatten. Någonstans måste detta vatten ta vägen, annars riskerar varmvattenberedaren i värsta fall att spricka eller explodera. Expansionskärlet, som ofta finns inbyggt i ackumulatortanken, skyddar även detta mot för högt tryck i det vattenburna uppvärmningssystemet.
Vad gäller om installation och garantier?
Det är vanligt att man installerar en varmvattentank och ett nytt värmesystem samtidigt. Ibland är dessa integrerade. Vanligen beställer man då en installation för hela paketet och för detta kan man utnyttja ett rotavdrag för att reducera investeringen.
Det är inte förbjudet att installera en varmvattenberedare själv, men det krävs att det blir fackmannamässigt utfört, vilket innebär att du måste göra det lika bra som en rörmokare. Det är alltså viktigt att du vet vad du gör, om du ger dig in på detta själv. Om du gör ett dåligt jobb och detta får konsekvenser, riskerar du att försäkringsbolaget vägrar att ta på sig att betala. Har du missat minsta lilla detalj, kan de hävda att du inte utförde installationen korrekt och därmed täcker inte försäkringen. Anlita en elektriker. Beroende på vad som krävs när det gäller elen, kan det enligt lag krävas en auktoriserad elektriker.
Tänk efter före. När du installerar en varmvattenberedare eller varmvattentank, är det viktigt att du funderar över vilka funktioner som behövs. Det är viktigt att det blir rätt från början, så du har ett system som fungerar optimalt och inte krånglar. Självklart lämnar tillverkarna garantier på sina produkter, garantitiden kan dock variera beroende på vilket fabrikat du väljer. Gemensamt för garantier är att installation och underhåll skall göras fackmannamässigt. Kontrollera med leverantören att beredaren du funderar på har dessa skyddsfunktioner
Hur underhåller man en varmvattenberedare?
Rensa beredarens slam. En varmvattenberedare bör regelbundet tömmas och rensas från slam. Blir slammet kvar riskerar du bakterieväxt i varmvattnet.
Kontrollera säkerhetsventilen. Säkerhetsventilen bör du kontrollera några gånger om året. Om trycket är för högt i beredaren ska säkerhetsventilen öppnas och det är normalt att det droppar vatten från denna. Med fördel leder man vattnet från säkerhetsventilen till en golvbrunn med hjälp av ett dräneringsrör. Om inte säkerhetsventilen fungerar kan varmvattenberedaren sprängas.
Kontrollera offeranoden. I emaljerade varmvattenberedare finns en så kallad offeranod. Denna bör kontrolleras en gång om året. Den brukar behöva bytas ca. vart tredje år, men är vattnet hårt eller surt kan den förbrukas fortare. Om anoden är förbrukad riskerar varmvattenberedaren att rosta sönder med vattenläckor som resultat.
Håll tillräckligt hög temperatur. Varmvattenberedaren bör hålla en temperatur på minst 60°C, så du inte riskerar att smittas av legionellabakterier. Vissa varmvattenberedare har ett särskilt antilegionella-skydd, på andra varmvattenberedare måste du själv se till att temperaturen är tillräckligt hög.
Töm vattenberedaren i fritidshuset till vintern. Om du har en varmvattenberedare i ditt fritidshus bör du tömma den under vintern, om huset inte är uppvärmt vill säga. Om du har vatten i varmvattenberedare och rör när huset står kallt, riskerar du otäcka frysskador. Instruktioner om hur du går tillväga kan du finna i din manual.
Hur viktigt är design och pris?
En varmvattenberedares utseende är kanske inte det viktigaste. Den finns ju ofta placerad i en undanskymd vrå i huset. Å andra sidan är det viktigt att beredaren är praktisk att sköta vid service och underhåll. Det måste gå att komma åt. Priserna på de olika fabrikaten står generellt i bra relation till prestanda. Vilket fabrikat och vilken modell du ska välja beror helt och hållet på husets förutsättningar och de krav på prestanda du har.